Nederland is ambitieloos

"Digitale ontwikkeling is bloedcirculatie van de nieuwe economie. Nederland is ambitieloos." Dit zegt mw. Neelie Kroes, Eurocommissaris Digitale Agenda in DWDD van 28 mei 2013.

Maar hoe moet dat nu, wanneer het Onderwijs daarin niet investeert? Hoe krijgt die werkgever dan mensen met de juiste vaardigheden?

In het vorige artikel haalde ik een onderzoek aan van de TU Twente, waarin werd gesteld, dat Nederland jaarlijks 19 miljard verspild op ICT gebied. Dat is de stand van zaken op dit moment. Maar naar de toekomst toe, ziet het er dus niet veel beter uit. "Nederland is ambitieloos." En waarom presteren de Duitsers o.a. beter dan de Nederlanders? Omdat daar geen zesjes cultuur heerst.

What to do?
Onderwijs is toch dé eerste stap in de keten van kwaliteitsverbetering. Van onderaf energie steken in de digitale vaardigheden van de jeugd.
Vertrouwd maken met het gebruik van computers. Maar vooral ook: train ze in het zinvol gebruik van computers. Het is natuurlijk heel waardevol om kinderen m.b.v. een tablet, ipad of smartboard de basisprincipes van rekenen uit te leggen. Dat gaat misschien veel sneller dan in de tijd dat ik nog schriftjes had. Maar leer kinderen vanaf groep 7 al hoe ze Excel en Word zinvol kunnen gebruiken. Dan voorkom je dat stagiaires van HBO instellingen van hun stageplek worden weggestuurd, omdat ze niet met Excel kunnen omgaan. En dit is niet verzonnen.

Voel je als onderwijsinstelling ook die urgentie? Zorg dan dat je leerlingen/studenten met een certificaat voor de Officepakketten van de opleiding gaan. Heb je zo'n certificaat, dan kan je echt wat! Daar zit een werkgever op te wachten. Nee, om te springen! Geef ze een betere startkans op de arbeidsmarkt.

Het team van Computer-College.nl
Tel: 0182 633 123


Kijk hier voor een overzicht van ons trainingsrooster.