We gooien 19 miljard over de balk!

Dat is de uitkomst van een onderzoek dat is uitgevoerd door de Universiteit Twente. En dat allemaal door ICT-problemen en gebrek aan computervaardigheden. Het gaat om 8% van de werktijd. Elk uur dat we op de computer werken verliezen we 4 minuten en 34 seconden. Het elkaar helpen kost ook nog eens ruim 23 minuten per week.

De som van 2 of 3 stapjes teveel
De uitkomsten verbazen mij niet. Ik heb dan wel alleen zicht op de computervaardigheden en dan zie ik in de dagelijkse praktijk dat er echt nog veel wordt gestunteld (met alle respect). Verbazingwekkend dat mensen vaak wel weten hoe iets in 5 stappen kan, maar niet weten dat het ook in 3 of 2 stappen kan. Toch hebben ze zelf wel vaak het gevoel dat het slimmer en beter zou moeten kunnen.

Veel tijdwinst
Een tijdje lang heb ik mijn trainingen geëvalueerd op rendement. Cursisten mochten zich punten geven voor hun eigen vaardigheden voordat ze de training hadden gevolgd en na afloop. Ook moesten aangeven of ze tijd bespaarden. Na het volgen van bijv. een Excel BasisPlus of een Word BasisPlus (de Plus staat voor alle tips & trucs), gaven ze aan dat ze een tijdwinst hadden van gemiddeld 1 uur per week! Dus één training van 1 dag, levert al 1 uur tijdwinst per week op. Die tijdwinst kan dus alleen nog maar verder oplopen! Op basis van een werktijd van 24 uur per week, bespaar je al meer dan 4%!! Dat is al snel meer dan 40 uur op jaarbasis.

Goedkoop is duurkoop
Ook kom ik nog wel eens tegen dat mensen zeggen: “Oh, dat vraag ik wel aan een collega.” of “Mijn collega helpt me wel.” Ping! Dat is dus ruim 23 minuten verlies aan arbeidsproductiviteit per week. Je zou verwachten dat dit "elkaar helpen" van de baas uitgaat. Het gaat echter vaak van de medewerkers zelf uit. Het getuigt wel van hart voor de zaak. Ze willen op de kosten letten, maar het blijkt verkeerde zuinigheid te zijn. Penny wise and pound foolish.

Het rapport kunt u vinden op de site van de TU Twente: Onderzoek.

Wij verkopen geen trainingen, maar tijdwinst! Bel ons gewoon een keer.

Het team van Computer-College.nl
Tel: 0182 633 123